Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер подаде оставка заради дело срещу негови

...
Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер подаде оставка заради дело срещу негови
Коментари Харесай

Гл.прокурор на Швейцария подаде оставка заради корупция във ФИФА

Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер подаде оставка заради дело срещу негови възможни измами по време на следствия, свързани с ФИФА, заяви уеб сайтът на швейцарската прокуратура. Пак в него Лаубер е представен да споделя:

" В интерес на институцията предлагам своята оставка. Уважавам решението на Федералния административен съд. Продължавам да отхвърлям обвиняванията в неистина и подаване на неверна информация. Въпреки това, фактът, че не ми се гласоподава доверие като на основен прокурор, носи щета на основната прокуратура. В резултат и в интерес на институциите депозирам оставката си пред способената правна комисия ".

54-годишният Лаубер бе изправен пред няколко следствия за начина, по който самият той проверява ФИФА, в частност и няколко свои секрети срещи с президента на международната футболна асоциация Джани Инфантино. На 2 март 2020 г. дисциплинарно следствие откри, че основният прокурор няколко пъти е лъгал на въпроси по отношение на срещите с Инфантино и следствията на висши управителни лица от ФИФА през 2015 година и като глоба му бяха отнети 8% от финансовото заплащане.

Лаубер апелира решението и Федералният административен съд на Швейцария постанови, че дисциплинарната комисия е била по-сурова в решението си, като понижи глобата на 5%. Въпреки това част от останалите обвинявания останаха. Сред тях са подозрения в непочтено осъществяване на служебните отговорности и пране на пари при сключването на контракти за международното състезание по футбол през 2018 година в Русия и през 2022 година в Катар.

Михаел Лаубер бе определен за основен прокурор на Швейцария на 28 септември 2011 година Той встъпи в офиса на 1 януари 2012-а, а по-късно бе избиран за още два мандата, като последният трябваше да завърши през 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР